Därför är S förslag fel

S gick idag ut med ett nytt förslag om att ge CSN-lån till unga som vill ta körkort. Förslaget är felaktigt framförallt av två anledningar: 

1. Det slår fel, det träffar fel målgrupp. S gör sig själva en otjänst genom att låta detta bli en fråga om studielån. Man har rätt i analysen att vissa arbetsgivare kräver körkort för att anställa en ung, så det finns definitivt anledning att ibland hjälpa unga att få körkort. Men att det stödet ska ske i form av lån gör att det träffar fel grupp och inte baseras på behovet. Behovet finns framförallt för unga som bor på landsbygden, som har låg vana att ta studielån, som har låga resurser att betala tillbaka studielån. Därför har MP tagit fram förslag som istället riktar sig direkt till unga som verkligen är i behov av körkort. Detta ska baseras på verkliga arbetsmarknadsbehov av körkort, eller för den delen stöd till att bli truck-förare eller maskinförare. 

2. Kollektiva satsningar ska gå till ändamål som gynnar många. Idag har vi ett enormt investeringsbehov i kollektivtrafik runt om i Sverige. Dessutom ser vi att priset kollektivtrafiken på många håll ökar – något som slår mot de som S egentligen vill gynna, människor som inte har så stora resurser. Stefan Löfven pratade om klass – en riktig satsning på arbetarklassen är en satsning på bättre och billigare kollektivtrafik, något som gynnar alla. Investeringar i kollektivtrafik är generellt också mycket mer lönsamma. Samtidigt har vi fortfarande en situation där ungefär en tredjedel av våra totala utsläpp kommer från transportsektorn, och dessa utsläpp har knappt minskat alls senaste åren. Kollektivtrafik är också en jämställdhetssatsning. Fler kvinnor åker kollektivt. 

Bortsett från detta kan man heller inte ignorera den globala trenden att unga aktivt väljer bort körkortet. Idag finns det andra status- och frihetssymboler. En smartphone, en snygg cykel eller en kulturupplevelse. Näringslivet borde istället anpassa sig mer efter detta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *