Åtta orsaker till att klimatet handlar om jämställdhet

Gårdagens (måste skriva retroaktivt pga tidsförskjutningen) tema på klimatförhandlingarna var Gender Day. Att klimatförändringarna även är en jämställdhetsfråga har inte blivit en stor fråga i Sverige ännu, och när politiker väl försökt lyfta det (bl a Åsa Romsons almedalstal) har reaktionen varit ganska absurda. Folk har blivit upprörda och arga, och haft svårt att ta in faktan. Därför tänkte jag nu rada upp orsaker till varför klimatet också handlar om jämställdhet mellan män och kvinnor. Innan dess ska jag bara skriva att jämställdhetsutmaningen går åt två håll. För det första vilka som är ansvariga och för det andra vilka som drabbas, och det kommer framgå nedan.

– Klimatförändringarna slår hårdast mot fattiga länder och fattiga människor. 70 procent av de fattiga är kvinnor.

– Klimatförändringarna slår hårt mot jordbruket. Globalt sköts jordbruket till 80 procent av kvinnor. 

– Klimatförändringarna gör att fler blir sjuka av bl a bakterier. Kvinnor sköter om sjuka i fattiga länder, mer arbete. 

– Klimatförändringarna slår mot vattenresurserna. Kvinnor hämtar mest vatten till sina hushåll i fattiga länder, mer arbete. 

– En sjundedel av världens befolkning – de rikaste – står för hälften av världens alla utsläpp. Inom denna grupp släpper män ut mest. 

– Ungefär en tredjedel av världens utsläpp kommer från köttkonsumtion och transporter. Här är män kraftigt överrepresenterade i nyttjandet. 

– Kvinnor äter 81 gram kött per dag och män äter 139 gram kött per dag. 

– I Sverige kör 5 km bil per dag och män kör 12 km. Och då räknar vi inte med flyg, där skillnaderna också är stora. 

Varför är då detta så viktigt att påpeka? Handlar det om simpelt manshat? Nej. Det är viktigt dels för att vi ska kunna hitta orsakerna till klimatföränringarna, och dels för att vi måste kunna prata om normer och strukturer i samhället. Det är uppenbart att så länge vi har en könsmaktsordning så kommer den också påverka hur vi sköter om vår planet. 

Ett kommentar till

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *