Mer miljöpolitik på ett halvår än på åtta år med Centerpartiet

Lena Ek och Fredrick Federley, C, slår i luften när de gör ett försök att såga Miljöpartiets miljöpolitik. De verkar ha missat både de historiska klimatsatsningar regeringen genomfört och glömt bort den förra regeringens misslyckanden. Bara de senaste månaderna har mer klimatpolitik presenterats än under Centerpartiets åtta år i Rosenbad, vilket beskrivs i fyra konkreta punkter nedan: 

1. Tågsatsning

Transporterna står för över en tredjedel av Sveriges totala utsläpp. Därför är satsningar på tåg helt nödvändiga för att ställa om till hållbara transporter. Idag är tågen grovt eftersatta och ständigt drabbade av förseningar, mycket på grund av förra regeringens brist på investeringar. I år satsas 620 miljoner på järnvägsunderhåll, och sedan 1,24 miljarder per år 2016-2018. Att Centerpartiet i sin artikel ens implicerar att de själva kan ta åt sig äran för dessa satsningar är magstarkt, eftersom de för bara några månader sedan röstade på en budget i riksdagen som innebar en sänkning av järnvägsanslagen med 1,24 miljarder.

2. Klimatfinansiering

Klimatet är vår tids stora rättvisefråga där den rikaste sjundedelen i världen står för hälften av alla utsläpp medan det är de absolut fattigaste i världen som drabbas. Regeringen har lovat att fyra miljarder ska gå till klimatfinansiering under mandatperioden och redan i år utökas stödet till 250 miljoner jämfört med alliansens budget. Förutom att det är solidariskt är det också ett tydligt medskick till klimattoppmötet i Paris senare i höst som underlättar att få med oss fler rika länder att bidra till fattiga länders klimatomställning. Tragiskt nog har alliansen under sina år vid makten sänkt klimatfinansieringen flera år i rad.

3. Gröna skatter

Regeringen inför också en högre drivmedelsskatt. Att beskatta miljödåligt beteende och på så vis kunna finansiera hållbara satsningar är det effektivaste sättet att minska Sveriges utsläpp. Att säga sig stå för en kraftfull klimatpolitik utan att vilja höja gröna skatter är helt orimligt. Under alliansens tid vid makten har Sverige rasat i listan över länder med hög andel miljöskatter av BNP och ligger nu långt ner jämfört med andra EU-länder. Ovanpå detta valde alliansregeringen att slopa koldioxidskatten på kraftvärmeverk, vilket har lett till en kraftig ökning av utsläpp från denna sektor. 

4. Miljöinvesteringar

När regeringens höstbudget presenterades jublade miljöorganisationerna. De såg nämligen den största ökningen av miljöbudgeten någonsin i Sveriges historia. Vidare såg de att regeringen gått fram med stadsmiljöavtal och lokalt klimatinvesteringsbidrag. Men allt detta gick om intet när Centerpartiet valde att fälla regeringens budget.  

Medan Centerpartiet verkar ha missat den rödgröna regeringens klimatframgångar så stoltserar de med att ha ökat andelen vindkraftverk och miljöbilar, men det är lätt att öka när man börjar från noll. Ökningen av vindkraft i Sverige mellan 2006 och 2014 är mycket lägre än jämförbara länder, så pass mycket lägre att Sverige rankas som bland de sämsta länderna i hela EU om man jämför vilka som är bäst på att tillföra ny förnybar energi. Ovanpå detta så öppnade även Centerpartiet för ny kärnkraft i Sverige.

Miljöpartiet har under några månader åstadkommit mer i miljöpolitiken än vad Centerpartiet gjorde under 8 år vid makten. Centerpartiets otydliga kritik är därför inget annat än trams.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *