Fem fakta som TV4 ”glömde” om bensinpriset

När det kommer såhär bisarra vinklar så måste någon också upplysa om lite fakta:
– Det är idag betydligt billigare att köra bil än vad det var för 10-15 år sedan. Det beror på framförallt två saker. För det första har bilarnas motorer blivit mycket mer effektiva, vilket innebär att man inte behöver tanka lika mycket. För det andra har oljepriset (som påverkar drivmedelpriset) sjunkit som en sten det senaste året.
– Trots att oljepriset sjunkit som en sten är den långsiktiga trenden att det kommer höjas. Enligt IEA så kommer oljan vara dubbelt så dyr inom 10 år. Grattis till de länder som då befinner sig i ett lika djupt oljeberoende som Sverige befinner sig i just nu.
– Den höjning som regeringen nu genomför innebär futtiga ca 70-80 kronor mer per månad för en genomsnittlig bilist.
– Idag står transporter för enskilt störst utsläpp av växthusgaser i Sverige. Mer än en tredjedel av alla utsläpp kommer från bilar och lastbilar. Denna sektor är dessutom den som ökat mest över en 20-årsperiod, medan andra sektorer minskar sina utsläpp.
– Vi är just nu på väg mot en uppvärmning av jordens medeltemperatur på ca 3-4 grader inom en överskådlig framtid. Det kommer innebära att stora delar av världen kommer vara så varma så att det kommer vara förenat med livsfara att vistas där. Redan idag dör människor i Indien på grund av uppvärmningen. Havsnivåhöjning, väderkatastrofer, torka, stormar är några av konsekvenserna. Flera av dessa väderkatastofer kommer att drabba Sverige, något vi märkte redan förra sommaren med översvämningar och skogsbränder.
Mot bakgrund av detta, är det verkligen så jävla farligt att betala lite mer för att man smutsar ner?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *