DEN SOM SLÄPPER UT SKA BETALA

Svarar Skattebetalarnas förenings VD Christian Ekström på Aftonbladet Debatt.

Ekströms debattartikel osar okunnighet om grundläggande samband om trafik och miljö. En rad punkter behöver här redas ut:

För det första: I dag står bilar, lastbilar och inrikes flyg för mer än en tredjedel av alla utsläpp av växthusgaser i Sverige. Därför behöver vi ställa om både bilflottan och bränsleutbudet. Detta görs effektivast genom ekonomiska styrmedel.

För det andra: Det är i dag billigare att köra bil än vad det var för 10 år sedan. Dels har bilarnas motorer blivit mer effektiva, och dessutom har oljepriset sjunkit de senaste åren. Bilden som Ekström målar upp om ständigt ökade kostnader stämmer alltså inte. Detta är även orsaken till att regeringen valt att räkna upp skatten varje år. Utan en ökning försvinner miljöstyrningen.

För det tredje: Bonus-malus-systemet, som ska sänka priset på miljöbilar och höja priset på de smutsigaste bilarna, är efterlängtat av en bred riksdagsmajoritet och bilbranschen själv. Ekström tycker att staten bara ska ge morötter (bonus) till de som köper en ny bil. Det har vi redan provat
(miljöbilspremie) och det har varit ett otillräckligt verktyg för att få ut fler miljöbilar på svenska vägar. Därför tar regeringen ett omtag och skapar ett nytt och skarpare system.

Utöver att Ekström ”råkar glömma” dessa viktiga fakta kring biltransporter så ger hans artikel en besk eftersmak eftersom han helt ignorerar klimatfrågan. Ekström har kanske missat att världen närmar sig fyra graders uppvärmning eller det extrema väder som de senaste månaderna drabbat Amerika? Eller så väljer han medvetet att glömma. Beklagligt är det, oavsett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *